Awards - Case Study

2008 Contractor of the Year (CotY*) Silver Award Winner Residential Kitchen $150,000 - $200,000

Remodeling that Transforms an Old Farmhouse Kitchen

The existing kitchen in this 1890s farmhouse was out-dated, had very limited counter space and storage, minimal natural light, and no dining table. The homeowners presented us with the challenge of creating a kitchen which would increase their storage, create an eating area, allow for two cooks on the weekend, provide a desk area for the executive parent who works from home one day per week, and provide homework space for their two young children. This family includes two executive parents who work full-time and two young children who are very involved in sports programs year-round. Their goal was to share this space while doing homework, preparing meals together on the weekends, and have an eating area for the “family on the go.” This home has a separate dining room that is used for other occasions.

The half wall between the existing kitchen and the adjoining sitting room was removed to create a more open area.

 


Click on the images below to view a larger version.

Award winning kitchen remodel        View additional pictures of this project in the gallery.


 

The oversized island unifies the two spaces while creating a casual dining area for the family and also provides a great space for doing homework and eating snacks. This island incorporates an oven on one end and a refrigerator/freezer drawer unit on the other end. Storage cabinets are centered in the island and an angled cabinet adds storage to the end.

There was a small half-bath off the kitchen. The door to this bathroom was moved to an adjacent wall and the room was decreased in size in order to increase the usable wall space in the kitchen, allowing for new shelving and new closet space for increased storage.

The outside wall of the kitchen now includes two pantry cabinets for more organized storage. The base cabinetry allows the installation of a second oven and a small sink to allow a baking/prep area on this side of the kitchen. This area can also double as a “wet bar” when entertaining.

The homeowners also requested a space for their cookbook collection and possibly storage for a few bottles of wine. A custom bookcase was installed to the left of the refrigerator that allows access to their cookbooks and a wine cube. Closed cabinetry above is used for storage of wine glasses while the lower cabinetry is used for school supplies. 

The original window over the sink area was replaced with a larger bay window, which was brought down to counter height. The new window allowed for more natural light, increased the visual aspect of the sink and counter area while providing a better view of the pool area outside of this window. A farmer’s sink was installed in keeping with the original style of this home.

The remodeling surrounding the new cooktop and hood provide better ventilation and more counter space on each side. The microwave has been removed from the countertop and placed on a shelf with closed storage below.

The cabinetry and countertops for this kitchen redesign was chosen for their classic style and colors: white painted cabinets, black granite, and oak desktop.

The new desktop has been placed outside of the working kitchen, but within the new space.  The cabinets incorporate file drawers and a storage drawer under the window.  This drawer can also be utilized as a window seat if the printer is no longer needed in this area.

The lighting was improved by adding recessed lighting throughout the kitchen, pendant lighting over the island, and undercabinet lighting through out the kitchen.

Oak flooring was installed to tie into the original oak flooring in the sitting area.

The Eastern Massachusetts Chapter of the National Association of Remodeling Industry (EM-NARI) honors the accomplishments of leaders in the industry every year with these “CotY” awards.