News and Events

A Before and After look at an Award Winning Project

March 2015 - This month Doucet Remodeling won a Gold CotY Award from Eastern Massachusetts National Association of the Remodeling Industry (EMNARI) for a kitchen remodel in the $50-­100k Category.

We began the process by listening to the homeowners to best understand their needs and desires.

Homeowner’s Objective:  The homeowners wanted to update their 1950’s plywood kitchen since they are now retired and enjoy entertaining and hosting family gatherings.
Their existing kitchen had very little lighting.  The view of the dining area was blocked by the refrigerator on one side and a pantry cabinet on the opposite wall.  This visual block disconnected the cook from the rest of the family in the dining area.  Our goal was to open the space for more interaction, more seating, and a more efficient work space.

The existing kitchen was very outdated and needed a complete remodel including cabinets, flooring, lighting, and appliances. "Before" pictures of the existing kitchen:

Their existing kitchen had very little lighting.  The view of the dining area was blocked by the refrigerator on one side and a pantry cabinet on the opposite wall.  This visual block disconnected the cook from the rest of the family in the dining area.  Our goal was to open the space for more interaction, more seating, and a more efficient work space.

 

The homeowners are short in stature, so the wall cabinets were installed 16” off the counter, rather than the standard 18”.  This made it easier for them to reach the cabinets and also increased the storage space. The microwave was installed on a shelf allowing additional counter space, but within reach.  The spice rack was installed as a base pull out due to the height of the homeowner (4’10”).
Our biggest obstacle was the fact that this is a slab house and we were limited when moving water lines because the lines ran up and over the ceiling and also, the water meter was located in a kitchen cabinet.  The cost to move them would have been outside of their budget.

 

Our Solution

We set out to help our client visualize the space with a rendering of the new plan.

 

By relocating the water meter approximately 6” into a new pantry cabinet, we were able to open up the kitchen by moving the refrigerator to this end of the room  The removable roll trays in the pantry were reduced in depth which allowed access to the meter when necessary, but created usable storage on a daily basis.   

 

The existing water lines were running up inside their pantry cabinet which was located to the left of the sink.  We were able to create a custom wall cabinet to hide the pipes while offering them custom storage including a charging station and opening up this side of the room.

The peninsula created a new seating area for this couple.  The homeowner did not want unnecessary papers (newspapers or mail) left on the counter. To the left of this seating, the base cabinet was customized with mail slots for storage of papers and magazines.

A “separate” dining area by created by introducing bamboo flooring in this area while ceramic tile was installed in the work area.

We enhanced the renovation by adding layers of lighting with recessed in the work area, under cabinet, new pendants over the peninsula and an updated fixture over the dining room table.

The wall cabinets were enhanced by staggering the depth on the “cooking” wall.

Because they do not have gas, we were able to improve their cooking by installing an induction range and installing a new ventilation system.

 

The end result was not only a very happy customer but an award winning project!

PRODUCTS:  Bamboo flooring, ceramic tile, slate wall tile, honed granite (enhanced), farmer’s sink (biscuit rather than white to blend with muted tones), and a stainless hood. 

 

 


 




Contact Doucet Remodeling Now!